Azt gondoltam amikor tavaly úgy döntött az RTL Klub hogy lefújja a Csillag Születik következő évadát (mondván nincs elég színvonalas produkció egy teljes adássorozathoz) hála annak a Mennyeinek mert már nagyon elegem volt az összes X és Y-faktorból. De gyorsan elszállt az örömöm amint bejelentették hogy a Simon Cowell féle Got Talent több mint 50 országot magáénak tudó sorába mi is beállunk. Egyszerűen úgy éreztem magam mint a hamburgerevő verseny győztese aki hazafelé azért lesz rosszul mert meglát egy Meki reklámot. Már semmit olyat nem tud mutatni a műfaj amit a CSISZ-ben még nem láttam volna. Jönnek a táncosok, énekesek, szavalók, bűvészek és a többi szokásos amit már mindenki a háta közepére kíván. Egészen az első adás napjáig bennem maradt ez idegesítő érzés, aztán arra kellett rájönnöm hogy igazam is volt meg nem is. Most akkor hogy is van ez?Igaz hogy bejöttek a papírformák, tehát volt táncos és énekes és szavaló de egyik sem hagyományos módon. Tény hogy a zumbatanár mint kezdés lepkefing de a gumiasztalos akrobaták vagy a chipendale fiúk már kicsit jobban érdekeltek. A pohárevő műrészeg színész vagy műszínész részeg talán a legalja volt az egész műsornak. Semmi eredetiség, inkább kínos feszengés. A manussal még Dombi sem tudott mit kezdeni annyira humortalan, szánalmas figura volt. Ennél még az is élvezetesebb ha két kisgyerek leül a színpadra és elkezdenek pirospacsizni. Aztán kaptunk drámát is és azt gondolom ez volt a legfájóbb pontja a műsornak. Mert a fogadásból trágár Belga dalszöveget szavalni jó poén de nincs mögötte semmi. Ellenben ha kiállítanak egy kislányt a színpadra aki csak azért énekli el Koncz Zsuzsa slágerét hogy így hasson az anyjára aki elhagyta az még a legkőszívűbb embernek is könnyeket csal a szemébe. Mindenkit meghat akármennyire hamisan is énekel, de nem ez a szörnyű hanem az az igazság amit az egyik zsűritag mondott. Linczényi Márkó (a Kolin zenekar frontemebere) szerint nem lehet csak azért továbbengedni valakit mert elhagyták és az apja egyedül neveli. Ilyen alapon akkor bárkit tovább lehet jutattni csak szociális vagy emocionális alapon. Persze sokan fogják majd utálni, meg lelketlennek tartani de aki tovább gondolja rájön, hogy a legjobbat tette.

Na és ha már a zsűrinél tartok. Horgas Eszter nagyon kedves,szolíd művészlélek. A finom elegancia. Kovács Patrícia a kellemes, nőies, picit bohókás picit kemény. De az Istenkirálycsászár mégis Csuja Imre. Az illumiáltnak látszó (játszó) figura szánalmas próbálkozására felé - ami inkább volt gúny mint poén - pontosan úgy reagált ahogy kell. Azonnal kinyomta. Viszont a normális produkciókra őszintén rácsodálkozott és láthatóan élvezte. Nem voltak műreakciók, igazi érzelmeket lehetett leolvasni az arcáról ami sokkal eredetibbé teszi a műsort hiába a minden másodpercre megírt forgatókönyv. 

Sebestyén Balázs és Dombóvári István kettőse jó kis páros annak ellenére hogy a humorista lényegében egy Vadon Jani helyettes itt, és ugyanaz is a feladata. Labdaszedegető a nagy teniszező mellett de ennek így kell lennie. Akárhogy is fáj, nem róla fog szólni ez a pár hét hanem az RTL Jolly Jokeréről. Majd elhülyül a Showder Klubban meg a Gyertek át szombat estében, aztán legyen elég ennyi neki gondolnánk, de meg kell vallanom sokat dob már a gondolat is a hangulaton hogy olyanra bízzák ezt az unterman szerepet aki nem is akar több lenni és pont ettől jó.

Az első válogató alapján azt kell mondjam nem rossz ez a Hungary's Got Talent csak még nem érzem át mitől lenne olyan igazán más. Még nem tudtak olyat mutatni amitől annyira rá tudnék izgulni hogy minden szombaton ezt akarnám nézni. Mindenesetre azért megvárom az élő adást, mert az esélye megvan hogy ne csillag szülessen hanem igazi bolygó!